Bruksela / Różowa czekolada i pokaz mody

Brussels / Chocolate, or close encounters of the fourth kind and the fashion show

Follow on Bloglovin

Podkład muzyczny (Background music): Black – „Wonderful Life”

Różowa czekolada: Bliskie spotkania czwartego smaku

Salon du Chocolat w Brukseli to święto wszystkich, którzy kochają czekoladę. Nie jestem wielką amatorką słodyczy, ale te najlepsze zawsze doceniam. Ponadto lubię niezwykłe wydarzenia, a do takich bez wątpienia należała gala otwierająca brukselskie targi, podczas której zorganizowano pokaz mody. Pokaz mody z czekolady.

To jednak nie wszystko. Goście gali jak pierwsi mogli doświadczyć bliskich spotkań czwartego smaku, czyli dowiedzieć się, czym jest różowa czekolada – nowy, po mlecznej, gorzkiej i białej, rodzaj zmysłowej rozpusty. Światowa premiera komercyjna (czyli produkt trafił do sprzedaży) robiła wrażenie, o czym możecie się przekonać, oglądając poniższy film z YouTube’owego cyklu „Akademia Dagmary„.

 

 

 

Różowa czekolada: Narodziny gwiazdy

Osiem dekad temu, marka Barry Callebaut uszczęśliwiła świat białą czekoladą. Teraz nadszedł czas na kolejną rewolucję, a raczej – ewolucję, ponieważ, jak to u Darwina, z biegiem czasu wykształcił się nowy gatunek. Różowa czekolada, nad którą pracowano 13 lat, powstała z ziaren kakaowca rubinowego. Specjaliści uparli się, by wyodrębnić smak oraz kolor, zachowując absolutnie czysty skład produktu, bez domieszek i barwników. Ergo: Ruby (bo tak brzmi nazwa nowego gatunku) wyłoniła się, jak Wenus z morskiej piany, całkowicie au naturel.

Prapremiera światowa miała miejsce we wrześniu 2017, na zamkniętym pokazie w Szanghaju, tam jednak rubin wśród czekolad cieszył oczy i podniebienia jedynie osób ze ścisłej branży. Resztę globu po prostu poinformowano, że nadchodzi nowe i różowe. W Brukseli, Ruby miała premierę komercyjną, co oznacza, że produkt trafił na rynek i każdy może doświadczyć wyżej wspomnianych bliskich spotkań czwartego smaku.

Jaki to smak? Skosztowałam i mogę go opisać jako lekko jagodowy, owocowy, nieco musujący, co przywiodło mi na myśl prosecco rosé. Przyjemny, odświeżający, delikatny.

Rynkowy debiut Ruby miał piękną oprawę, ponieważ gości Salon du Chocolat przy wejściu witali tancerze, ubrani oczywiście na różowo, rozpylający owocowy aromat i częstujący kawałkami czekolady z lśniących skrzynek w kształcie ziarna rubinowego kakaowca.

 

4 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog barry-callebaut.com
Kakaowiec rubinowy i różowa czekolada / barry-callebaut.com

 

3 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

1 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

2 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

 

Moda z czekolady: Wysmakowane kreacje

Czekoladowa moda? A co to znaczy? Intrygowało mnie to od dawna, czyli od czasu, gdy po raz pierwszy zobaczyłam w telewizji taki pokaz, prawdopodobnie w rytm „Wonderful life”, ale nie chcę się tu wdawać w kombatanckie historie, bo kto by tam jeszcze pamiętał „Bliżej świata”…

Brukselski pokaz był okazją, by rozwikłać problem jadalnych kreacji. Przyjrzałam się uważnie i już wiem, że z czekolady są fragmenty ubrań, nie zaś całe zestawy. Suknie i płaszcze wyszywane pralinami, spódnice i zbroje z całych kawałków, gorset-bombonierka, maska – tak to wygląda i pozostawia wrażenie palimpsestu Willy’ego Wonki.

 

5 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

6 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

7 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

8 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

9 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

10 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

11 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

12 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

13 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

14 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

15 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

16 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

17 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

18 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

 

Czekolada i kakao: Wielka przygoda

Na ośmiu tysiącach metrów kwadratowych w kompleksie Tour et Taxis swoje możliwości pokazało ponad 130 ekspertów – producentów, kucharzy (ups! znaczy, szefów), cukierników, projektantów i innych specjalistów w tej jakże smakowitej branży.

Tematem tegorocznego Salon du Chocolat było hasło „Czekolada i kakao: Wielka Przygoda” („Chocolate & Cocoa: the Great Adventure”), co – prawie jak u Juliusza Verne’a – zapowiadało podróż dookoła świata, wprawdzie zredukowaną do dni czterech, nie zaś osiemdziesięciu, ale nie szkodzi, ponieważ wrażenia były podobne. Wystawcy pochodzili bowiem z całego globu, od Peru po Wietnam, a ich wyobraźnia nie znała granic.

Zobaczyłam więc ubrania z czekolady, zarówno na pokazie mody, jak i po nim, gdy dano mi z bliska obejrzeć czekoladowe zbroję oraz hełm, wykorzystane w show. Obejrzałam akcesoria dla fashionistek, czyli czekoladowe buty (coś dla mnie!!!) oraz imitującą czekoladę biżuterię. Różowa czekolada była wszechobecna, podobnie jak wszelkie wariacje na temat przewodni imprezy, na przykład słodkości z miodu i nugatu, różnego rodzaju bloki, pianki, marcepany, a nawet czekoladowe piwa.

Co więcej, z okazji nadchodzącej Wielkanocy, mistrzowie prowadzili warsztaty, podpisywali książki oraz pokazali dekoracje, wśród których znalazło się nawet jajko niby-Faberge, że o króliczkach nie wspomnę. Acha, nie zapominajmy o ośmiornicy, ale to chyba jakieś inne święto.

 

19 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

20 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

21 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

22 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

26 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

27 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

28 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog
Próbowaliście czekolady TYMIANKOWEJ? Ja się odważyłam. Nie jest źle, ale to nie mój smak.

 

29 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

30 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

31 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

 

32 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog
Coś dla ducha, nie tylko dla ciała, czyli księgarnia poświęcona tylko branży czekoladowej

 

 

Różowa czekolada: Silna konkurencja

A teraz motyw osobisty. Gala otwarcia to dodatkowe atrakcje, dlatego na przykład dobrano mi słodką ozdobę do mojej torebki. Marcepanowa truskawka pasowała jak ulał, ale i tak ją zjadłam.

Ponadto dostałam od belgijskiego mistrza czekolady pralinę, prosto do rąk własnych, niezwykle dobrą, co podkreślam, i bardzo smaczną. Różowa czekolada była rewelacyjna, ale zdecydowanie miała silną konkurencję.

 

23 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog
Moja torebka ozdobiona marcepanową truskawką. Nie na długo jednak…

 

24 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog
Neuhaus, czyli ścisła czołówka w czekoladzie

 

25 salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog
Neuhausie, mam Cię w garści!

 

 

Różowa czekolada: Po co nam food design

Food design to okazja, by dosłownie spróbować wzornictwa. Na własną rękę poeksperymentować ze smakami, kolorami, aromatami, formami, a nawet, jak w przypadku pokazu mody, z zastosowaniem. Różowa czekolada to tylko przykład, ale za to jaki! W tej sytuacji, choć – jak już wspomniałam – chętniej sięgam po sól, jestem gotowa na ustępstwa, szczególnie na rzecz filozofii Think Pink. Smacznego!

Ukłony (czekoladowo-modowe), Dagmara

salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

Zdjęcia / Pics: FORelements

MORE ON:

  • YouTube – kanał „Akademia Dagmary” (kliknij w obrazek)

salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

  • Instagram – konto „dagmaraforelements” (kliknij w obrazek)

salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog

  • Snapchat – konto „forelements.pl” (skanuj)

salon du chocolat ruby barry callebaut rozowa czekolada pokaz mody z czekolady forelements blog