Frankfurt / Kuchenne innowacje, czyli rozwiązania dla (nie)perfekcyjnej pani domu
Frankfurt / Kitchen Innovation, or Solutions for perfectly desperate housewives
Podkład muzyczny (Background music): Marylin Manson – „Apple of Sodom”
Dość często słyszę pytanie, jak się mają te wszystkie targi i wystawy designu do u/życia. I czy nagradzane produkty wychodzą poza sferę branżowych imprez oraz opisów w magazynach o urządzaniu wnętrz. Dziś więc odpowiemy sobie na to pytanie bardzo konkretnie, na przykładzie dwóch wystaw zorganizowanych podczas największych na świecie targów konsumenckich, czyli Ambiente we Frankfurcie – „Kuchenne innowacje” oraz „Rozwiązania„.
Projekty te są dostępne i – co więcej – bardzo dobrze wpasowują się w codzienne zastosowanie; szczególnie te nagradzane przez konsumentów i wypróbowane w boju.
Zapraszam najpierw na film z cyklu „Akademia Dagmary” (poniżej), a potem na pisemny przegląd najciekawszych projektów.
*
Wystawa KitchenInnovation 2017 (Kuchenne Innowacje):
Nagrody i wystawa „Kuchenne Innowacje” to inicjatywa niezależnej inicjatywy LifeCare. Jej celem jest – jak deklarują pomysłodawcy – stworzenie „praktycznego przewodnika dla kupujących, poprzez wyodrębnienie produktów szczególnie przyjaznych użytkownikowi”. Uznano, że najlepszych sposobem, by to osiągnąć jest oddanie głosu tym, którzy dotychczas go nie mieli, czyli konsumentom; by to oni zdecydowali, co chcą widzieć w sklepach, a nie kupowali to, co się im oferuje.
Wybór laureatów przebiega dwufazowo. Najpierw, członkowie jury konkursu wybierają – ich zdaniem – projekty warte uwagi. Potem, wybór ten jest weryfikowany w głosowaniu konsumentów. Na koniec, zwycięskie produkty – The Best of the Best oraz Wyróżnienia – są odznaczane i corocznie pokazywane podczas targów Ambiente na wystawie „Kuchenne Innowacje„. Są tam też organizowane pokazy, jak produkty te są stosowane przez szefów kuchni.
Poniżej pokazałam kilka z nagrodzonych i wyróżnionych produktów. Więcej znajdziecie na wyżej wspomnianym filmie.
x
*
Golden Award – Best of the Best:
- Wyciskarka do czosnku / Rösle GmbH & Co. KG
*
- Naczynia do pieczenia i podawania potraw „Clever Cooking” / Villeroy & Boch AG (co-design by Michael&Knox)
*
- Maszynka do makaronu HR2358/12 / Philips GmbH
*
- Wok „Stoneline® Xtreme” / Warimex GmbH
*
Niektóre z wyróżnień:
- Zlew zintegrowany C71 / Hansgrohe SE
Wyróżnienie za komfort użytkowania, innowacyjność, użyteczność, design i ergonomię.
Więcej na temat tego projektu można zobaczyć w odcinku 16 z cyklu „Akademia Dagmary„, pt. „Targi Living Kitchen – trendy w kuchennym designie” – TUTAJ.
*
*
- Patelnia z odczepianym uchwytem / AMT
Wyróżnienie za funkcjonalność, użyteczność, jakość materiału.
Co więcej, produkt ten został uznany za najlepszą patelnię świata i jest rekomendowany przez Niemiecką Reprezentację Narodową Kucharzy (German National Culinary Team), Niemieckie Stowarzyszenie Szefów Kuchni (Verband der Köche Deutschlands) oraz Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy (Euro-Toques European Union of Chefs).
*
*
- Blendery z serii „Vitamix ® Ascent” / Vita-Mix Corporation
Wyróżnienie za funkcjonalność, innowacyjność, użyteczność, i design.
*
- Wyciskarka uniwersalna do ziemniaków, soku i klusek „Force One” / Gefu GmbH
Wyróżnienie za funkcjonalność, użyteczność, design i ergonomię.
*
- Wymienne fronty kuchenne „Vario” / Beckermann Küchen GmbH
Wyróżnienie za funkcjonalność i design.
*
Wystawa „Solutions”:
Wystawa „Rozwiązania” („Solutions”) to z kolei autorski wybór Sebastiana Bergne’a, uznanego projektanta przemysłowego z Londynu. Kurator ekspozycji kierował się prostą zasadą – wybierał produkty, które „proponowały najprostsze rozwiązania najczęstszych problemów” w kuchni. Jego zdaniem, duch innowacyjności wśród producentów rośnie z roku na rok: „Oferowanie konsumentom dobrze przemyślanych i użytecznych produktów wydaje się teraz kluczowe, niezależnie od wielkości lub przedziału cenowego”.
Sebastian Bergne zauważył też coś więcej: „Zastosowanie kolorów i poczucie humoru ubarwia ten wybór i wpuszcza powiew świeżego powietrza do codzienności”.
Zobaczmy więc przykładowe rozwiązania i kuchenne innowacje pokazane na tegorocznych targach Ambiente (wszystkie znajdziecie na wyżej wspomnianym filmie):
- Naczynia do pieczenia i podawania potraw „Clever Cooking” / Villeroy & Boch AG (co-design by Michael&Knox) – produkt wyróżniony również na wystawie „Kuchenne Innowacje„;
*
- (po lewej) Butelka podróżna z przyssawką w podstawie „Mighty Mug Solo / SS / Mini” (prod. Mighty Mug);
- (po prawej) Butelki ze wskaźnikiem kontrolującym łyki wypitej wody „Dot” (prod. Joseph Joseph Ltd.);
*
- Mop z wbudowanym dozownikiem wody „OXO GG Spray” (prod. OXO);
*
- (po lewej) Pojemnik na narzędzia kuchenne „Babette Steel” (prod. Grip Group AS);
- (w środku) Młynek do kawy zapobiegający zwietrzeniu przechowywanych w nim ziaren „Mrs. Bean” (prod. Adhoc Entwicklung und Vertrieb GmbH);
- (po prawej) Nóż do spiralnego krojenia warzyw „Spirelli XL” (prod. Gefu GmbH) – produkt wyróżniony również na wystawie „Kuchenne Innowacje„;
*
- Forma do pieczenia z powłoką zapobiegającą przywieraniu i z podwyższonymi bokami chroniącymi przez wykipieniem rosnącego ciasta „Premium Baking” (prod. RBV Birkmann GmbH & Co. KG);
*
- Szablony do wycinania ciasteczek tuile „Mes Tuiles Creatives Patapoch” (prod. Daudi SARL);
*
- Pojemnik z podgrzewaną poduszką wspomagającą wyrastanie ciasta „Delicia” (prod. Tescoma sro);
*
- Warstwowa deska z pojemnikami na krojone produkty „Rainbow Chopping Board” (prod. Fullhouse World International Limited);
*
- Sprzęty kuchenne z wbudowanym Wi-Fi, by kontrolować ilość używanych do pieczenia produktów dzięki dedykowanej aplikacji na smartfon „iCuisine Bakery Kit” (prod. Daudi SARL);
*
- Skarbonka, po której monety zjeżdżają do pojemnika „Elli” (prod. Monkey Business Design Israel Ltd.);
*
- Silikonowa forma do robienia bajgli „Bagels” (prod. Lekue SL);
*
- Naczynie do robienia jajek w koszulkach „OXO GG Egg Poacher” (prod. OXO International):
*
- Silikonowe przykrywki do naczyń i butelek „Capflex” (prod. Silikomart srl);
*
- (po lewej) Nóż do smarowania masłem „Spreathat! Deluxe” (prod. THAT Inventions Co.);
- (po prawej) Łyżka do lodów „Scoopthat! Deluxe” (prod. THAT Inventions Co.).
Oba przyrządy przewodzą ciepło dłoni, dzięki czemu zamrożone produkty są łatwiejsze w użyciu.
*
- Płyta do rozmrażania „Thawthat! Modern” (prod. THAT Inventions Co.) – płyta bez użycia baterii roszprowadza ciepło i zimno tak, by przyspieszyć proces rozmrażania.
*
Oglądając obie wystawy prawie uwierzyłam, że gotowanie może być przyjemnie. To taka moja własna kuchenna innowacja. Mam nadzieję, że zainspirowałam Was do przeprowadzenia swoich własnych. W końcu, kuchnia to serce domu, a to powinno bić gładko i bez zakłóceń, prawda?
Ukłony (kuchenno-innowacyjne), Dagmara
Best regards (like kitchten innovations), Dagmara
Zdjęcia / Pics: FORelements
MORE ON SNAPCHAT:
Komentarzy 2
Komentarze są wyłączone.
Moja uwagę najbardziej przykuł zlew zintegrowany, o którym już tutaj czytałam. Podoba mi się zarówno desing jak i funkcjonalnosc, zwłaszcza ta możliwość włączania i wyłączania łokciem. Na drugim miejscu wymienne fronty kuchenne:)
Pozdrawiam
Mój wybór jest w sumie podobny.
Zlew jest bardzo praktyczny; fajny pomysł do kuchni.
Lubię też różne gadżet. Niby niepotrzebne, a ułatwiają życie.