Kolonia / LivingKitchen 2017: Apetyt rośnie w miarę jedzenia, czyli co nam zgotowały targi kuchenne
Cologne / Appetite comes with eating, or what’s new at LivingKitchen 2017
Podkład muzyczny (Background music): Eric Clapton – „Come on in My Kitchen”
(…)
Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser – tort z wietrzyka w księżycowym blasku. (…)
(„Spóźniony słowik” Julian Tuwim)
*
Ta urocza kolacja, przygotowana przez panią Słowikową dla spóźnionego męża, z pewnością wymagała odpowiednich warunków. Bo czy istnieje rodzinne gniazdo bez kuchni, serca każdego domu?
Serce na sprzedaż
O każde serce trzeba dbać, i o to w klatce piersiowej, i o to obok klatki schodowej, czyli w mieszkaniu. Targi LivingKitchen są organizowane w Kolonii co dwa lata jako impreza towarzysząca targom wnętrzarskim IMM Cologne (moja relacja – TUTAJ). To wspaniała okazja, by podrasować miejsce, gdzie tętni życie domowe, a i pewnie uczuciowe, bo – jak wiemy – do serca trafia się przez żołądek. Stąd zapewne kulinarne starania wspomnianej pani Słowikowej.
Ale do brzegu! LivingKitchen to mekka branży, jak się łatwo domyślić, związanej z kuchnią. To miejsce, gdzie prezentowane są nowości, innowacje oraz to, co pojawi się na rynku tu i teraz, a także w najbliższych miesiącach. Jak w soczewce skupiają się tu nurty definiujące rynek na kolejne sezony, a handlowcy ściskają sobie ręce po zawartych transakcjach. Użytkownicy zaś mogą się przygotować na to, co nadchodzi. No, chyba, że wcześniej czytali mój raport (do darmowego pobrania – TUTAJ).
A co nadchodzi?
Podczas zwiedzania LivingKitchen zauważyłam kilka głównych trendów. Kuchnie są przytulne, ale nie babcine, o nie! To pomieszczenia nowoczesne, przyjazne, wygodne, higieniczne i niebiałe (!), z dużą ilością zieleni, i jako barwy, i jako flory.
Dominującymi barwami są te z palet („klawiatur”) Le Corbusiera, czyli kojarzone z naturą, ziemią i vintage. Warto zaznaczyć, że Le Corbusier uważał kolory za czynnik niezbędny człowiekowi, by żyć. KOLOR więc MA ZNACZENIE w oddziaływaniu na odbiorcę, jego zmysły i habitat. W architekturze jest tak samo ważny jak rzut i przekrój, ponieważ definiuje pomieszczenia i obiekty. To istotne dla zrozumienia obecnych trendów, nie tylko kuchennych, które wyraźnie zwracają się ku tej filozofii.
Podsumowując, najbardziej zauważalne historie kuchenne to:
- materiały naturalne: drewno, kamień, metale (głównie miedź, złoto, srebro);
- kolory naturalne: zielony, niebieski, palety Le Corbusiera (czyli stonowane barwy, w tym burgundy i pomarańcze), kolory metali (jak wyżej), dużo matowej czerni;
- styl retro w połączeniu z hi-tech;
- żywa zieleń, czyli rośliny w doniczkach oraz greenwall;
- podświetlenia: blaty robocze na całej długości oraz przeszklone regały i witryny z podświetleniami;
- innowacje skierowane na użytkownika, czyli interaktywne, komunikujące się urządzenia, dużo udogodnień ergonomicznych (np. wyróżniony system zlew – kran Hansgrohe), okap w płycie kuchennej (tak, tak!);
- zdrowe gotowanie, czyli jak najwięcej zielonego, najlepiej wyhodowanego samodzielnie, oraz potrawy przygotowywane w domu.
Zanim przejdziemy do galerii, zapraszam do obejrzenia mojego filmu z targów LivingKitchen, gdzie znajdziecie więcej informacji i przykładów pokazujących nowoczesną kuchnię i zastosowane tam rozwiązania oraz trendy.
To kolejny odcinek mojego cyklu „Akademia Dagmary” na YouTube, do subskrybowania którego serdecznie zapraszam. Tam bowiem dokumentuję moje podróże z designem w tle. Ale do rzeczy!
Oto film…
…a oto galeria trendów kuchennych:
- MATERIAŁY NATURALNE:
*
*
*
*
*
*
*
- KOLORY NATURALNE, VINTAGE i METALICZNE:
*
*
*
*
*
*
*
*
- STYL RETRO W POŁĄCZENIU Z NOWOCZESNYMI TECHNOLOGIAMI:
*
- WSZECHOBECNA ZIELEŃ i GREENWALL:
*
*
- PODŚWIETLENIA:
*
*
*
*
*
*
*
(poniżej – zlew i obudowa z podświetlanego mrożonego szkła)
- INNOWACJE INSPIROWANE UŻYTKOWNIKIEM:
Hansgrohe: Projekt studia Phoenix ze Stuttgartu, które od 1987 roku zdobyło ponad 700 (!) nagród. Nie dziwi więc fakt, że system KitchenSinkCombi C71 także zdobył wyróżnienie KitchenInnovation of the Year 2017 za inteligentne, intuicyjne i ergonomiczne rozwiązania „niezwykle ułatwiające użytkowanie” (WIĘCEJ – na powyższym filmie, gdzie przeprowadzam próbę). W skrócie: dzięki manetce przy zlewie i przełącznikowi na wylewce przepływem wody można sterować nawet łokciem, dosłownie mając ręce pełne roboty.
*
*
*
*
Bosch: Red Dot 2016, czyli wyciąg indukcyjny zintegrowany z płytą Series | 8 Induction Cooktop (PXX80x). To okap bezpośrednio w płycie, przy gotującym się naczyniu, dzięki czemu nie trzeba się zastanawiać nad miejscem na ścianie oraz zapachy są bezpośrednio i od razu wciągane w czeluści wentylacyjne. Jak to działa, można zobaczyć na moim filmie.
- WŁASNA ZDROWA KUCHNIA:
To zarówno systemy chłodniczne do jak najdłuższego zachowania świeżości…
…jak i samodzielne przyrządzanie potraw, co na LivingKitchen demonstrowano z dużym smakiem i zapałem.
*
A propos samodzielnego hodowania żywności. Przykładowe pomysły pokazano na wystawie holenderskich projektantów „KitchenLab: Tools & Taste”.
To na przykład:
- „Edible Growth” (proj. Chloé Rutzerveld), czyli „całkowicie jadalny ekosystem” wydrukowany w technologii 3D. Konsument sam wybiera etap, na którym zje swoją hodowlę z nasion, zarodników i drożdży;
- „The Real Thing” (proj. Helmut Smits), czyli system odzyskiwania wody z Coca-Coli i innych podobnych napojów;
- „Something Sweet” (proj. Tessa Geuze), czyli domowa wytwórnia lizaków;
- „Lemonade Factory” (proj. Renske Rothuizen), czyli lemoniadowe DIY;
- „House Wine” (proj. Sabine Marcelis), czyli wiadomo co. Dobre.
I to już koniec naszego zwiedzania kuchennych zakamarków. A że – jak już 200 lat temu pisał Brillat-Savarin, autor słynnej „Fizjologii smaku” – „stół biesiadny to jedyne miejsce, gdzie człowiek nigdy nie zazna nudy przez pierwszą godzinę”, chyba jestem spokojna o to, czy będziemy się dobrze bawić przy stołach nie tylko przez godzinę, ale i przez cały kolejny rok.
Ukłony (kuchenno-odżywcze), Dagmara
„To invite people to dine with us is to make ourselves responsible for their well-being for as long as they are under our roofs”, wrote Brillat-Savarin, author of the famous „The Physiology of Taste” almost 200 years ago. And you know what? I think we’re going to be very well not only for one hour, but all season long.
Best regards (like kitchen & living), Dagmara
Zdjęcia / Pics: FORelements
MORE ON SNAPCHAT:
Komentarzy 4
Komentarze są wyłączone.
Ach, przygarnęłabym taką retro kuchenkę…
A ten okap – kapitalny pomysł! Mnie zafascynowały te okapy-lampy z oczyszczaczem powietrza jeszcze… Aż banan wykwitł na twarzy, że ludzie wymyślają takie udogodnienia! 😀
Jestem zauroczony retro kuchenkami, systemem od Hansgrohe oraz okapem wbudowanym z blat. Zwłaszcza szczególnie widzę wielką wartość w projekcie od Hansgrohe. To co mnie zdecydowanie odrzuca to podświetlane zlewy z mrożonego szkła – kicz, kicz i kicz raz jeszcze. Podobnie też greenwall, nie rozumiem tego fenomenu. Cieszy mnie coraz silniejsza pozycja naturalnych materiałów – z sezonu na sezon widać jak się umacnia i wchodzi w standard. 🙂 Fajne takie targi, zwłaszcza, że co drugi rok, bo przynajmniej jest czas, aby organizatorzy mogli dobrać samych „soczystych” wystawców”.
Podpisuję się pod wszystkim!
No, może oprócz krytyki greenwalli – są bardzo przyjemne w dotyku.
Chciałabym podobną ścianę, przynosi jakiś taki spokój.
Okap jest rewelacyjny, stałam i patrzyłam, jak pracuje 🙂
No i te kuchenki – cudowne!
Szczególnie ta w kolorach petrol i miedź.